Egyedül nem megy

Már jó pár éve tevékenykedem a magyar versenyszférában közgazdászként. Pályakezdőként elhatároztam, hogy amennyire csak tudok, széles területen teszek szert tapasztalatra. Elhelyezkedtem egy pénzügyi vállalatnál, később a bankrendszer területén dolgoztam, kipróbáltam magam a marketing világában is, és pályázatok írásában sem volt hiány az elmúlt években. Közel 12 év alatt számos terület sajátos közegét sikerült kipróbálnom. Nemrég felkértek egy kisvállalat ügyvezetői pozíciójának betöltésére. Nem volt kérdés számomra, hogy a kihívás nagy, azonban természetesen, mint ahogyan eddig, most is az ismeretlent választottam és nagy lendülettel belevágtam a feladatba.

Hamar belelendültem amunkába. Jól sikerült kialakítani a vezetőkkel és beosztottakkal a kapcsolatot, sikerült kialakítani egy beszámoltatási rendszert, a projektek szépen haladtak, kezdtem érezni a siker ízét. A munkavédelem azonban mint egy mumus egyszer csak kiesett a szekrényből és nem is igen tudtam mit kezdeni vele. Számos jogszabályi kötelezettség, tiltás, szabályozás és határidő tarkítja a feladatok tengernyi számát. Első körben még azzal is megyűlt a bajom, hogy ki tudjam szelektálni, mely kötelezettségek vonatkoznak ránk és melyek azok, amik paramétereit tekintve nem illetnek bennünket.

Ki kellett alakítani ezek után a belső szabályrendszereket, riadóterveket, oktatást kellett végzeni minden munkavállaló számára, ezek érvényességi határidejére folyamatosan figyelni kellett, kezdtek a feladatok túlnőni rajtam. Hamar felismertem, hogy bizony munkavédelmi szolgáltatás igénybevételére lesz szükség. Tüstént keresgélni kezdtem a piacon működő szolgálatatól között. Hamar találtam is egy szimpatikus vállalatot, akikkel a kapcsolatfelvétel után meg is kezdtük a közös munkát. Hatalmas terhet vettek le a vállamról. Azóta havidíjas szolgáltatásukat igénybe véve szinte semmi dolgom sincs a feladatkört illetően, csupán az adatszolgáltatást kell megoldanunk, minden egyéb dolgot ők végeznek. Felbecsülhetetlen segítséget nyújtanak számunkra. El sem tudom képzelni már a működést nélkülük. Abszolút megéri azt a havi költséget amely keletkezik, hiszen így nyugodtan koncentrálhatok a vállalat eredményességének növelélésre, és nem kell félnem, hogy bármilyen munkavédelmi probléma lépne fel, melyet a rendszer önállóan azonnal ne tudna kezelni.